Skip to main content

Hartaandoeningen

Op dit moment loopt er een belangrijk onderzoek naar hartaandoeningen bij de Dalmatische hond waar wij als vereniging ons steentje aan bijdragen. Op deze pagina lees je hier meer over.

Studie naar hartaandoeningen bij de dalmatiër door Cardioteam Kleine Huisdieren Faculteit Diergeneeskunde, Merelbeke, België

"Hoewel we als dierenarts af en toe een dalmatiër met hartproblemen zien, is het momenteel zo goed als onbekend hoe frequent hartaandoeningen voorkomen bij de dalmatiër en welke aandoeningen dit zijn. Er bestaan zowel aangeboren als verworven hartziekten, zoals klepaandoeningen en dilatorische cardiomyopathie (DCM). Op vraag van de Koninklijke Belgische Club voor Dalmatische honden (KBCDH), de Nederlandse Club voor Dalmatische honden (NCDH) en in lijn met een studie die in Duitsland recent gestart werd door collega’s van het Collegium Cardiologicum, willen we onze cardiologische expertise graag inzetten om hartaandoeningen bij de dalmatiër in kaart te brengen.

We beginnen het onderzoek met dieren ouder dan 5 jaar. Dit omdat oudere honden de grootste risicogroep vormen, met name voorklepaandoeningen en DCM. Dit wil niet zeggen dat honden jonger dan 5 jaar niet gescreend moeten worden, integendeel, vroege detectie is belangrijk. Voor dit onderzoek is het echter het meest logisch om eerst een idee te krijgen van het voorkomen van deze aandoeningen bij de risicogroep alvorens de prevalentie bij de jongere honden na te gaan. Het eerste doel van deze studie is om hartaandoeningen specifiek bij de dalmatiër in kaart te brengen. Het tweede doel is om een nieuwe techniek te valideren voor het vroegtijdig opsporen van DCM bij de dalmatiër." ~ Cardioteam Kleine Huisdieren Faculteit Diergeneeskunde, Merelbeke, België

Wil jij weten hoe het onderzoek er aan toe gaat en wat meer informatie over DCM? Bekijk dan dit filmpje 

DCM bij honden

Dilatorische cardiomyopathie of DCM is een hartziekte die vaak op onopgemerkt aanwezig is. De ziekte zorgt ervoor dat de spiervezels in de hartspier degenereren en uitrekken. Hierdoor gaat de pompfunctie achteruit, wordt het hart nog groter en kan er vocht op de longen opstapelen.

DCM kan zich op verschillende manieren uiten, als een onopgemerkte hartziekte met plotse cardiale dood tot gevolg of met de volgende symptomen:

  • Verminderde uithouding
  • Hoesten, snelle ademhaling, ademnood
  • Sloom, snel uitgeputzijn

De vroegtijdige opsporing (‘screening’) van DCM vereist geavanceerdere diagnostische testen zoals echocardiografie (voor opsporen van de harvergroting en slechte pompfunctie), elektrocardiografie en 24-u Holter ECG.

Vanwege de complexiteit en beperkte beschikbaarheid van bovenstaande technieken in veel eerstelijns praktijken, zijn we op zoek naar een eenvoudigere, maar betrouwbare screening tool voor hartvergroting. Het elektrocardiogram (ECG) is een goedkope en eenvoudige techniek om de elektrische activiteit van het hart te meten, maar is weinig gevoelig voor het opsporen van hartvergroting.

De RELF methode is een nieuwe methode die het ECG in drie dimensies kan meten en voordelen zou kunnen bieden t.o.v. hetklassieke ECG. Drie elektroden worden op de onderkant van drie poten gekleefd en 1 elektrode op de borstkas. Aan de hand van deze methode kunnen we de elektrische geleiding van het hart in drie dimensies bekijken.

Vroegtijdige opsporing

Met de studie onderzoeken we ten eerste wat de prevalentie is van hartaandoeningen bij de dalmatiër én tegelijkertijd of de RELFmethode een goede screeningtool is om DCM vroegtijdig op te sporen bij de dalmatiër. We zijn volop op zoek naar dalmatiërs ouder dan 5 jaar (geboren in 2017 of vroeger).

Een deelname aan de studie houdt volgende onderzoeken in:

  • een echocardiografie
  • een elektrocardiogram
  • een bloedafname voor bepaling van de cardiale biomerkers
  • een RELF meting

De onderzoeken vinden plaats in Merelbeke, op de faculteit diergeneeskunde OF tijdens evenementen georganiseerd
door de NCDH.

Ook jij kunt bijdragen aan deze studie op verschillende manieren:

  • Bij vragen of interesse tot deelname mag je ons altijd vrijblijvend contacteren via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via NCDH-voorzitter Katja van den Eijnden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

EN/OF

  • Wij zullen op sommige evenementen van de NCDH aanwezig zijn waar het mogelijk is om je viervoeter dan cardiologisch te laten onderzoeken door ons.

EN/OF

  • Indien je hond reeds cardiologisch onderzocht is, kun je het verslag anoniem uploaden via een aanvraagformulier onderaan deze pagina.

Ook delen wij graag de volgende getuigenis van Marcel De Smet (ondervoorzitter secretaris Koninklijke Belgische Dobermann Club) die met zijn honden deelnam aan een gelijkaardige studie bij de Dobermann en andere hondeneigenaars aanraadde om deel te nemen:

“Al vanaf begin jaren ‘80 was bekend dat bij de Dobermann er opeens een gemene ziekte kon optreden waarbij het soms al eens voorkwam dat er een Dobermann onverwachts neerviel en overleed ter plaatse. Zelf meegemaakt anno 1986 in Frankrijk met mijn 6 jarige oude reu van heel goede afstamming, zijn laatste beet op de Pakwerker werd hem fataal. Twee Franse dierenartsen hebben hem nog gereanimeerd, maar zonder resultaat. Twijfels: ja, onwetendheid: ja, te meer omdat voorafgaand niks opgemerkt was, dus mijn hond was ‘gezond’. In die tijd werd de diagnose veelal gesteld op basis van lichamelijk onderzoek,röntgenfoto’s en een ECG. Te meer omdat het echocardiografisch onderzoek zoals wij dat nu kennen destijds nog niet voor de volle 100 procent op punt stond. Begin de jaren ‘90 kwam er meer gesofisticeerde apparatuur en geavanceerde testen, maar de diagnose van DCM blijft nog steeds een grote uitdaging.

Voor mij was een ‘doorbraak’ toen ik in 2019 hoorde dat Prof. dr. Pascale Smets(EuropeesSpecialist in de Cardiologie) en haar naaste medewerker dierenarts Margot Gheeraert, beiden verbonden aan de Faculteit Dierengeneeskunde Universiteit Gent, zouden werken aan een nieuwe wetenschappelijke onderzoeksmethode naar het vroegtijdig opsporen van DCM bij de Dobermann. Prof. Dr. Pascale Smets en Margot Gheeraert heb ik leren kennen als toegewijde wetenschappelijke vorsers. Omdat DCM niet zo maar na een paar generaties uit een ras kan verbannen worden moeten hun onderzoeken en studies blijven doorgaan vandaar deze oproep, fokkers wees transparant, gooi de taboesfeer overboord, geef hen jullie vertrouwen en steun, doe mee aan hun prevalentie studie. Hondeneigenaars, laat uw dier onderzoeken!

Mijn ervaringen zijn alvast heel positief te meer er dank zij hun prachtig initiatief en geweldige inzet weer wat beweegt. Ik ben ervan overtuigd dat hun nieuwe onderzoeksmethode en de samenwerking tussen alle partijen (wetenschappers, rasverenigingen, fokkers, hondeneigenaars) er toe leidt om snel inzicht te rijgen in de prevalentie van hartziekten in een populatie." ~ Marcel De Smet

Data van eerder onderzoek beschikbaar stellen

Heb jij je hond al laten screenen op DCM en ben je benieuwd of jouw data een bijdrage kan leveren aan ons onderzoek? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in. Wij zullen je zo snel mogelijk laten weten of jouw informatie voldoende is om mee te nemen in het onderzoek of dat er misschien toch nog aanvullend onderzoek nodig is. De NCDH heeft een apart emailadres aangemaakt die beheerd wordt door Margot Gheeraert van de universiteit van Gent. De informatie zal anoniem gebruikt worden voor het onderzoek.

Aanvraagformulier DCM

Gegevens hond

Vul de naam in.
Vul de leeftijd in.
Vul het geslacht in.
Invalid Input
Vul een gewicht in.
Vul een datum in.
Vul een geldig emailadres in.

Medische voorgeschiedenis

Is er sprake van:

Selecteer
Selecteer
Selecteer
Selecteer
Invalid Input

Voeding




Vul in.
Invalid Input

Diagnose

Vul de diagnose in.

Gegevens uitvoerende dierenarts:

Vul een naam in.
Vul de naam van de praktijk in.
Vul een telefoonnummer in.
Vul een e-mailadres in.
Invalid Input
Invalid Input

Vragen

Invalid Input