Skip to main content

Database

De NCDH maakt voor haar database gebruik van ZooEasy. Deze wordt al enige jaren met veel plezier en toewijding beheerd door Peter Bosstad, lid van de NCDH. Onze database bestaat op dit moment uit 125.299 honden en 21.326 combinaties. De oudste hond in onze database stamt uit 1882, geboren op 19 december van dat jaar.

zoo easy

Sinds enkele jaren gebruikt de NCDH ZooEasy, hiervoor werd Gen-account gebruikt. In een digitale database zoals ZooEasy kunnen gegevens van honden worden ingevoerd en opgezocht. Denk hierbij aan gegevens zoals afstamming, nestgegevens, gezondheidsuitslagen, fokkers en showresultaten. Het is best een karwei om dit up-to-date te houden! Van het bijhouden en invoeren van de stamgegevens van de honden tot het bijhouden en invoeren van alle kenmerken en nieuwe gezondheidsgegevens. Daarnaast kunnen er diverse rapportages en een verwantschapsmatrix worden gegenereerd. De mogelijkheden van een database zijn eindeloos, maar het resultaat valt of staat met de gegevens die je invoert. Samenwerking met de gezondheidcommissie en nestinventarisatie is erg belangrijk. Betrouwbare data is tenslotte een goede basis voor diverse onderzoeken, en daar kan de Dalmatische hond alleen maar beter van worden.

Leesaccounts voor NCDH-leden
Binnen ZooEasy hebben we de mogelijkheid om leesaccounts aan onze leden aan te bieden. Met deze leesaccounts kun je als lid van de vereniging de database raadplegen, maar niets wijzigen. De beheerder bepaalt welke informatie leden met een leesaccount mogen inzien. Afhankelijk van de instellingen van de beheerder kunnen leden met een leesaccount bijvoorbeeld ook proefstambomen samenstellen en inteeltpercentages berekenen van geselecteerde dieren in de database. Vanaf 2023 is deze mogelijkheid als additionele optie bij een lidmaatschap aan te vragen. 

Inloggen 

Heb jij nog geen account? Of kom je fouten tegen? Mist er informatie die jij wel hebt? Mail dan even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij data over honden ontvangen we daarbij ook graag de bron van waar de juiste informatie vandaan komt. Daarnaast zijn wij altijd op zoek naar meer stamboomgegevens, maar ook foto´s (max. 150KB), dit maakt de database nog completer. Vind jij het lastig om wegwijs te worden binnen jouw ZooEasy-account? Neem dan even contact op met onze beheerder, er zijn diverse handleidingen beschikbaar. 

Doordat de NCDH al sinds jaren nauwkeurig data van haar fokkers en zusterverenigingen verzameld en registreert bevat de database inmiddels zeer waardevolle informatie. Bij de gezondheidsgegevens zijn bijvoorbeeld de BAER-uitslagen en de Heupdysplasie scores bijgehouden, maar ook worden de NCDH-nestinventarisaties vanaf 1995 uit Nederland ingevoerd.

Gegevens die momenteel worden ingevoerd zijn o.a.:

 • Nesten; waarvan de puppy’s, de vaderhond, de moederhond
 • Uitslagen gehoortest CD
 • HD-uitslagen
 • Gegevens van de NCDH nestinventarisatie (vanaf 1995)
 • Nestgegevens uit het buitenland

Van al deze gegevens kunnen verschillende rapportages worden gegenereerd;

 • Stamboom met 6 generaties
 • Proefstambomen
 • Verwantschapspercentage
 • Fokadvies-matrix
 • Verwantschaps-matrix
 • Bear-test uitslagen
 • HD-uitslagen

Deze mogelijkheden zijn naar eigen wens uit te breiden.

Heb jij vragen over de NCDH-database? Vul gerust ons contactformulier in, dan nemen wij z.s.m. contact met je op.

Contact opnemen 

Onze gegevens van afgelopen jaren zijn altijd open met de leden van de vereniging gedeeld waardoor deze vandaag de dag ook via andere (open/online) databases beschikbaar zijn. Daar de gezondheid van ons ras bij ons bovenaan staat kunnen wij dit enkel aanmoedigen. De NCDH zal altijd meewerken aan, en de wens hebben voor, een wereldwijde database waar iedere fokker of liefhebber van ons mooie ras terecht kan voor de meest complete en betrouwbare data die er is. 

Enkele aanvullende tips:

Database Dalmatische Hond NCDH 2022