Skip to main content

De rasvereniging

Welkom op onze website! Via deze website maak je kennis met onze rasvereniging: de Nederlandse Club voor Dalmatische Honden (NCDH).

De Dalmatische hond is een actieve, vrolijke en energieke hond die graag een plaats binnen het gezin heeft. Soms een beetje eigenwijs en clownesk maar in de juiste handen een goed luisterende hond en bovenal een grote kindervriend. Als vereniging behartigen we de belangen van de dalmatiër als rashond. We organiseren diverse acitiviteiten, zoals tentoonstellingen, wandelingen, lezingen en informatiebijeenkomsten. Daarnaast hebben we veel kennis in huis over gezondheid, fokken, gedrag en opvoeding. Als lid van onze vereniging heb je toegang tot al deze informatie. 

Met ruim 75 jaar aan geschiedenis zijn wij de oudste, de eerste en de grootste rasvereniging voor de Dalmatische hond in Nederland. De NCDH is opgericht in 1947 en in het jaar 2000 als lid toegetreden tot de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Gezamenlijk met onze betrokken leden (eigenaren, fokkers en liefhebbers) zetten wij ons in om het ras in stand en gezond te houden. Dit doen wij o.a. door contact tussen fokkers en liefhebbers te bevorderen en een platform te bieden voor liefhebbers van de dalmatiër in het algemeen. Je hoeft geen dalmatiër te hebben om lid te kunnen worden en je dalmatiër hoeft evenmin een stamboom te hebben. Wanneer jij het beste met het ras voor hebt, dan ben je van harte welkom!

Wat wij onder andere verzorgen is:111

  • Voorlichting over het aankopen, houden, opvoeden en fokken van Dalmatische honden.
  • Het monitoren van de gezondheid binnen het ras en het uitzetten van onderzoeken indien nodig.
  • Inzicht geven in dekkingen en geboortes van de nesten van fokkers aangesloten bij de NCDH.
  • Inventarisatie van nesten gefokt door leden van de NCDH.
  • Organisatie van evenementen, zoals de jaarlijkse Kampioenschapsclubmatch, ledenbijeenkomsten, lezingen, workshops en wandelingen.
  • Periodieke uitgifte van het clubblad; het Dalmatisch Nieuws.
  • Opvang en bemiddeling van Dalmatsiche honden met als doel herplaatsing.
  • Belangenbehartiging van ons ras bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Meld je aan 


De NCDH bestaat dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Veel leden zijn op één of meerdere vlakken actief. De vereniging heeft een bestuur dat gesteund wordt door diverse commissies en werkgroepen op het gebied van gezondheid, fokbeleid, gedrag, evenementen, registratie en communicatie. Vind jij het ook leuk om jouw steentje bij te dragen? Hulp is altijd welkom! Samen kijken we welke (tijdelijke) klus het beste bij jouw wensen past. Op deze website vind je een overzicht van alle functies en taken. Je kunt ook contact met ons opnemen door het contactformulier in te vullen of een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Op onze website is natuurlijk nog veel meer informatie over onze rasvereniging, de dalmatiër als rashond en over het houden en verzorgen van dit geweldig leuke ras te vinden. Wil je meer weten over de doelen van de NCDH? Lees dan de statuten. Deze zijn als download op de website beschikbaar en te allen tijde op te vragen bij de secretaris van de vereniging.