Skip to main content

Rasinformatie

Kort gezegd is de Dalmatische hond een elegante, energieke, sterke, sportieve en heel aanhankelijke hond, die erg geschikt is voor een actieve en sportieve eigenaar. Op deze pagina gaan we nog wat dieper in op typische ‘dalmatiërzaken’.

In de rasstandaard staan de rasspecifieke kenmerken beschreven, deze vind je onder 'Rasstandaard'. Dankzij de rasstandaard lijken alle honden binnen een ras sterk op elkaar, niet alleen in uiterlijk, maar ook in karakter en gedrag. Wil jij graag meer weten over de kenmerken van de Dalmatische hond? Lees dan ook het 'Commentaar op de rassstandaard' waarin deze raskenmerken uitgebreid worden toegelicht. 

Slim en energiek

kopselwyn

De Dalmatische hond is een zeer actief en intelligent ras, vrij van angst en nervositeit. Dalmatiërs hebben een enorm uithoudingsvermogen. Een flinke wandeling in het bos of op het strand, een fietstocht: ze worden er erg blij van! Een half uurtje beweging per dag is echt niet voldoende. Dalmatische honden zijn actief en tot op hoge leeftijd jong van geest. Als er (ouderdoms-)klachten komen, dan volgt meestal een laatste (korte) levensfase.

Dol op eten, kinderen en gezelschap

De meeste Dalmatische honden hebben een (bijna) onbedwingbare eetlust en zijn erg inventief in het vinden van iets eetbaars. Dit kan lastig zijn, maar het komt ook goed van pas bij het trainen en opvoeden van de hond. Dalmatiërs zijn kindervrienden, maar leer kinderen direct om goed om te gaan met de hond. Honden zijn geen speelgoed en spreken een andere taal. De Dalmatische hond is sterk. Het is dus niet verstandig om jonge kinderen alleen met hond op pad te laten gaan voor een uitlaatronde. Een dalmatiër is een grote mensenvriend die niet graag alleen is. Toch kun je jouw hond goed leren om enkele uurtjes per dag alleen thuis te blijven. Begin daar zo jong mogelijk mee. Wanneer je thuiskomt word je, ook na een korte afwezigheid, begroet alsof je dagenlang bent weggeweest.

Lachen Pupboekje NCDH 2022Allemansvriend die kan lachen

De Dalmatische hond is een echte gezinshond. Zijn grote liefde zijn de mensen om hem heen. Daar waar jij bent, wil hij ook graag zijn. Hoe meer bezoek in huis, hoe gezelliger hij het vindt. Krijg je bezoek? Jouw hond zal de visite met luid geblaf en een brede lach begroeten. Veel Dalmatische honden kunnen namelijk lachen. Zij doen dit door de bovenlip op te trekken en de voortanden opvallend te tonen. Dit wordt door onbekendheid met het ras soms onterecht aangezien als een uiting van agressie.

Witte haartjes

Dalmatische honden zijn erg schoon van zichzelf. Hoe vies ze soms ook worden, ze poetsen zich schoon totdat hun vacht weer blinkt. De korte vacht is zo goed als onderhoudsvrij, maar de stugge witte haartjes hebben als nadeel dat ze overal in blijven steken.

Gedrag en opvoeding

Reuen zijn naar huisgenoten toe vaak nog aanhankelijker dan teven, maar ze kunnen naar andere reuen soms moeilijk gedrag vertonen. Zorg dat je dit als baas goed begeleidt. Het is, zeker voor een beginnende hondeneigenaar, van belang een goede puppycursus te volgen. Je leert hier samen een goede relatie op te bouwen en je pup komt in aanraking met andere (soorten en maten) honden. Meer informatie over gedrag en opvoeding vind je onder welzijn.