Skip to main content

Showen met je hond

Misschien heb je plannen om met je Dalmatische hond naar een tentoonstelling of show te gaan? Leuk! Op deze pagina lees je meer over hoe dat precies werkt.

Tijdens een tentoonstelling wordt een rashond individueel beoordeeld ten opzichte van de rasstandaard. Een keurmeester kijkt welke hond de rasstandaard het dichtst benadert en laat deze als hoogste in de plaatsing eindigen. Het exposeren (showen) van je hond is een gezellige activiteit waarbij je contact kunt leggen met andere (Dalmatische) hondeneigenaren.

Inschrijving en klassen
In onze showkalender en op de website van de Raad van Beheer (www.houdenvanhonden.nl) vind je de agenda met daarin alle hondenevenementen. Om deel te kunnen nemen aan een tentoonstelling schrijf je jouw hond vooraf in en betaal je het inschrijfgeld. Bij elk ras wordt in eerste instantie de opsplitsing gemaakt tussen reuen en teven. Showen Dalmatische Hond NCDH 2022Daarna volgt een verdeling in verschillende klassen. Op een tentoonstelling kun je jouw hond inschrijven in één van de volgende klassen:

  • Jongste puppyklas - leeftijd van 4 tot 6 maanden
  • Puppyklas - leeftijd van 6 tot 9 maanden
  • Jeugdklas - leeftijd van 9 tot 18 maanden
  • Tussenklas - leeftijd van 15 tot 24 maanden
  • Open klas - vanaf de leeftijd van 15 maanden
  • Kampioensklas - leeftijd vanaf 15 maanden voor honden die in het bezit zijn van een nationale- of internationale kampioenschapstitel
  • Veteranenklas - leeftijd van 8 jaar en ouder

Beoordeling
Een keurmeester beoordeelt de deelnemende honden. Hij of zij heeft een opleiding gevolgd om een rashond van een bepaald ras te kunnen beoordelen. Tijdens de keuring weegt de keurmeester een hond af tegen de rasstandaard en dicteert zijn bevindingen aan de schrijver. De schrijver notuleert deze bevindingen in een keurverslag. Na afloop van de raskeuring ontvangt de eigenaar een afschrift hiervan. Naast de beschrijving van de bevindingen van de keurmeester wordt de hond ook gekwalificeerd.

We kennen de volgende mogelijkheden:

  • Uitmuntend
  • Zeer Goed
  • Goed
  • Matig
  • Veelbelovend in de puppyklasse
  • Belovend in de puppyklasse

Ook kan een hond gediskwalificeerd worden. De reden hiervoor kan een diskwalificerende uiterlijke rasfout (zie rasstandaard) zijn of bijvoorbeeld agressief of zeer angstig gedrag. Vervolgens worden vier honden binnen hun klasse geplaatst mits de kwalificatie 'Uitmuntend’ of ‘Zeer Goed’ is. Uiteindelijk worden de beste reu en de beste teef gekozen waarna beiden strijden voor het predicaat ‘beste van het ras’. Het complete reglement kun je terugvinden in het kynologisch reglement van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Puppy Showstand NCDH 2022De eerste keer naar een show
Een clubmatch van de lokale kynologenvereniging, een Jonge Hondendag of de Kampioenschapsclubmatch van de rasvereniging zijn een goed begin voor de ‘showcarrière’ van je hond. De eerste keer kan voor jou en je hond een indrukwekkende gebeurtenis zijn. Een plaatselijke clubmatch of de Kampioenschapsclubmatch zijn meestal kleinschaliger en daardoor overzichtelijker voor beiden. Maar je bent natuurlijk vrij om direct voor een grote tentoonstelling in te schrijven. Om de grondbeginselen van het showen te leren, kan je speciale ringtrainingen volgen. Daar leer je hoe je jouw hond het beste kunt showen. Je hond raakt gewend aan de gewoontes van het showen en het betasten door de keurmeester. Tip: ga eerst eens als bezoeker naar een tentoonstelling. Zo kun je rondkijken en rustig observeren hoe het eraan toegaat.

Deelname aan de hondenshow
Hondenshow Eerste Keer Meedoen NCDH 2022Het is aan te raden om met een stoeltje, kleed en bench een rustige plek op te zoeken waar jij en je hond de dag kunnen doorbrengen. Doe je voor het eerst mee? Maak je geen zorgen, geef dit even door aan de ringmeester en hij/zij zal je op weg helpen. Vergeet niet om je ringnummer duidelijk zichtbaar te dragen en je hond aan een showlijntje voor te brengen. Neem lekkers voor je hond mee om goed de aandacht vast te kunnen houden.

Alle ingeschreven honden worden per leeftijdsklasse en geslacht door de keurmeester beoordeeld op het exterieur. Hierbij kijkt de keurmeester naar de hond in zijn natuurlijke stand en tijdens het lopen. Ook kijkt de keurmeester naar het gebit van de hond. De keurmeester zal je hond betasten om te voelen hoe de botstructuur, de spierontwikkeling en de vachtstructuur is.

Figuren Hondenshow NCDH 2022


Er zijn een 3-tal figuren die gelopen kunnen worden: een ronde door de ring, een driehoek, een rechte lijn heen en terug. Benut de volledige ruimte die je tot je beschikking hebt. Zorg ervoor dat je altijd vanaf de keurmeester wegloopt en bij terugkomen weer netjes voor de keurmeester langs draait.


De bevindingen worden vervolgens gedicteerd aan de schrijver die een keurverslag opmaakt. Tot slot wijst de keurmeester per klasse de beste hond aan. Hierbij worden de nummers 1 t/m 4 geplaatst. De nummers 1 die een uitmuntend als beoordeling
hebben gekregen mogen zich vervolgens gaan opmaken voor de eindkeuring waarbij de beste reu, beste teef en beste van het ras gekozen worden. Op 'grote' shows mag deze winnaar, de BOB (Best of breed), in de middag terugkomen om tegen alle nummers 1 van de rassen binnen dezelfde rasgroep te strijden. Uiteindelijk hebben alle 10 de rasgroepen een winnaar welke het tegen elkaar zullen opnemen om uit te maken wie de BIS (Best in show) wordt. 

Brochure bezoekersinformatie tentoonstellingen

Poster BIS V3 JPG web

Het hoogste dat je kunt bereiken in een tentoonstelling is Best In Show worden: hoe je dat voor elkaar krijgt, wordt uitgebreid in de brochure van de Raad van Beheer beschreven. Tevens wordt een hele lijst veelgebruikte termen in de keuringsring uitgelegd, zodat je als bezoeker ook op dat gebied wat meer inzicht krijgt.  

Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op het fenomeen hondenshow: hoe werkt een keuring, hoe doe je mee en hoe kwalificeer je je? Waar let een keurmeester op: uiterlijk in relatie tot de rasstandaard, maar ook op hoe de hond beweegt, of hij sociaal is en of hij helemaal geschikt is voor de functie waarvoor hij is gefokt ('fit for function'). En dan is daar ook nog de X-factor, de ongrijpbare uitstraling die sommige honden kunnen hebben en die maakt dat ze positief opvallen.

Ook gaat de brochure in op onderwerpen als wat de Raad van Beheer is en wat wij zoal doen, wat zijn kynologenclubs, kynologisch instructeurs en diverse vormen van hondensport. 

Voor de mensen die de aanschaf van een hond overwegen wordt ingegaan op het begrip stamboomhond: waarin onderscheidt een hond met een stamboom zich van honden zonder stamboom, wat zijn de voordelen van zo’n hond en waar kun je zo'n hond vinden?  

De brochure is hier te downloaden en ook digitaal op de website van de Raad van Beheer te lezen op de pagina ‘Informatie bezoekers show’ onder ‘showen met je hond’: https://www.houdenvanhonden.nl/actief-met-je-hond/showen-met-je-hond/informatie-bezoekers-show/

SUCCES!

 

 

Showen Dalmatier Deelname Hondenshows NCDH 2022