Skip to main content

Castratie van de reu

Castratie van de reu is het verwijderen van de testikels waardoor de productie van het mannelijke geslachtshormoon testosteron stopt. Hierdoor wordt de reu onvruchtbaar. Het castreren van een reu is geen standaardingreep, aangezien de gezondheidsvoordelen niet opwegen tegen de nadelen. Voordelen zijn het voorkomen van testikelkanker en goedaardige prostaatvergroting op latere leeftijd. De kans op ontstaan van kwaadaardige prostaatkanker neemt echter toe door castratie. Ook andere soorten kanker komen vaker voor bij gecastreerde reuen, met de kanttekening dat dit nog steeds relatief zeldzame aandoeningen blijven. Andere nadelige effecten zijn een  grotere kans op overgewicht en afname van de spiermassa wat kan leiden tot gewrichts- of rugproblemen.

Castratie wordt vaak overwogen als oplossing voor probleemgedrag. Daarvoor helpt het lang niet altijd. Agressie tegen reuen kan afnemen wanneer reuen seksuele concurrenten van elkaar zijn, maar dit is zeker lang niet altijd het geval. Agressie komt veel vaker voort uit angst en dan biedt castratie geen oplossing. Reuen kunnen onzekerder worden door het wegvallen van testosteron. Uitvallen aan de riem en agressie naar andere honden of mensen kan dan zelfs toenemen.

Castratie is ook geen wondermiddel tegen trekken aan de lijn. Het is ook niet zo dat drukke honden er rustiger van worden, tenzij de onrust wordt veroorzaakt door loopse teven in de buurt. In geval van gedragsproblemen is het raadzaam om de hond eerst chemisch te laten castreren. Zo kan je beoordelen of castratie het gewenste effect zal hebben. Dit kan door het plaatsen van een hormoonimplantaat onder de huid, wat ongeveer zes maanden werkt.

Mocht je besluiten om jouw reu te laten castreren, houd er dan rekening mee dat castratie op jonge leeftijd een verhoogd risico op het ontstaan van gewrichtsproblemen geeft. Het skelet is dan namelijk nog niet volgroeid.