Skip to main content

Uraat

Wist je dat het urinesysteem van de Dalmatische hond uniek is? Hierdoor kan hij gevoelig zijn voor het ontwikkelen van blaasgruis of blaassteentjes. Eigenlijk lijkt dat systeem in bepaalde opzichten meer op dat van de mens dan op dat van andere hondenrassen.

Wanneer een hond via zijn voedsel purine (een type eiwit) binnenkrijgt, wordt dit omgezet in urinezuur. Onder invloed van een enzym uit de lever zetten de meeste honden dat urinezuur daarna om in een afbraakproduct dat gemakkelijk oplosbaar is in water. Urinezuur dat niet direct wordt omgezet, wordt opgeslagen in de nieren. Bij de Dalmatische hond werkt het omzettingsproces van urinezuur niet optimaal. Het eiwit purine wordt wel omgezet in urinezuur, maar het urinezuur wordt niet volledig omgezet tot het afbraakproduct wat oplosbaar is in water. Het is onduidelijk of het enzym bij de Dalmatische hond niet goed werkt of dat er niet voldoende van dit enzym wordt aangemaakt. Het lijkt erop dat het enzym wel aanwezig (en actief) is, maar dat slechts 30% tot 40% van het urinezuur wordt omgezet. Bij andere rassen is dit 90%.

Het restant aan urinezuur wordt uitgescheiden in zijn oorspronkelijke vorm en voor een deel omgezet in uraatzout. Beide producten verlaten via de urine het lichaam. Bij pups en jonge honden zien we dan ook regelmatig dat de urine op een koude ondergrond een witte waas krijgt of wit uitslaat. Dit is geen enkele reden tot paniek en een bezoek aan de dierenarts is dan ook niet nodig. Helaas zijn er regelmatig onnodige behandelingen ingesteld voor dit onschuldige probleem.